Det här har hänt

2022

var året då vi kunde börja träffas mer normalt igen efter alla restriktioner.

Vi firade 30 år i föreningen, bjöd in till våffelsöndagar och raggmunk med stor uppslutning. 6:e juni firades med tipspromenad och våfflor vid Yxerns strand.

Oxlunken blev kanske inte så stor succé som vi är vana vid, möjligen p g a vädret. Men Tomtesmyg och julgröt överträffade alla förväntningar.

Nu ser vi fram emot 2023 och hoppas på många härliga stunder tillsammans.

Årets första evenemang i Brantestad skola

RAGGMUNK MED FLÄSK OCH KRÖSA

Lockar alltid många glada gäster, så också denna söndag den 26:e februari. Lite småruggigt väder, VM i skidor på TV, men runt 85 personer kom och fick njuta av nygräddade raggmunk, god sallad och kaffe och kaka. 

Doften av raggmunk spreds över hela Brantestad och alla var glada över att få träffas igen utan restriktioner.Söndag den 12.3 

hölls årsmöte i 

Brantestad Intresseförening

20 medlemmar deltog

Efter parentation för medlemmar som lämnat oss under året vidtog sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Annelie Styrbjörn lämnade sin plats i Festkommittén och avtackades och vi hälsade Sara Södling välkommen.

Föreningen bjöd på goda smörgåsar och kaka.

P1020730
P1020729
P1020728
P1020726
P1020722
P1020725

Söndag den 26.3 hölls berättarforum i Brantestad skola. Ämnet var skolan och dess historia.


24 personer samlades i skolan för att dela minnen och berätta om skolgången.


Els-Mari hälsade alla välkomna och därefter var det fritt att dela med sig av personliga minnen från skoltiden.


Folkskolestadgan infördes 1842, men först 1874 beslutades det att byggas ett skolhus och 1875 byggdes Brantestad skola. Den revs 1912 och den nuvarande skolan byggdes och drevs till 1960. Det är den enda skolan som finns kvar bevarad i trakten. Efter skolans nedläggning har hemvärnet haft sin verksamhet här fram till 2003 då Brantestad Intresseförening övertog lokalerna. En egen skola byggdes i Krogsfall för barn från bl a Spångenäs, Stjärnevik och Totebo. Den drevs privat i 20 år.


Det berättades många historier om lärarna i Brantestad skola. De flesta lärare minns man som nälla, men många kunde vittna om speciellt en lärare som med aga och nästan sadistiska metoder försökte uppfostra eleverna och förmedla kunskaper. Det beskrevs hur man upplevde sina år med den läraren med ständig rädsla. Men även många roliga och dråpliga minnen berättades ockskå.


En liten utställning med en gammal skolbänk, fotografier och gamla skolböcker fanns att beskåda och där väcktes många minnen till liv.


Under åtnjutande av ostkaka och kaffe fortsatte samtalen livligt och det hördes många "men kommer du ihåg".


Intresseföreningen tackar alla som kom och delade med sig av sina upplevelser.


En sammanställning kommer att göras för att allt inte ska glömmas bort och förhoppningen är att det ska väckas intresse även bland yngre generationer.


En uppföljning med temat "hus och gårdar" kommer att anordnas inom en ganska snar framtid. Vi hoppas att intresset är lika stort då.

Söndag den 7:e maj, en vacker vårdag då värmen började kännas - äntligen.


Drygt 30 personer samlades på eftermiddagen i Brantestad skola för Berättarforum - den här gången om Hus och gårdar och folk som bott eller bor i Brantestad med omnejd.


Vi fick ta del av information om Yxern med den pågående vattendomen.En historisk tillbakablick på pråm- och båttrafiken på Yxern som upphörde helt omkring 1930.


Det berättades om gårdar i Krogsfall, Brantestad, Grinderum, Smedstorpet och Högmålen.


Vi fick också höra om den stora bybranden i Brantestad, då hela bykärnan med 12 mangårdsbyggnader och 13 ladugårdar blev lågornas rov på några timmar. Några hus klarade sig, varav en del kan spåras så långt tillbaka som slutet av 1700-talet, så det är en historisk bygd vi bor i.


Många dråpliga och intressanta historier berättades om folk som bott i området och det utlöstes många glada skratt.


All information kommer att sparas i pärmar och finnas i skolan, vilket kommer att vara intressant både för oss som lever nu och för kommande generationer.


Ostkaka med sylt och grädde serverades och sammankomsten upplöstes efter ca 4 timmar efter ett mycket givande och intressant forum.


Nästa Berättarforum planeras till hösten och ska då handla om Hemvärnets tid i Brantestad. Vi hoppas på lika god uppslutning då.6:e juni

Sveriges Nationaldag.


Som vi hade önskat sken solen från en klarblå himmel och

det var behagligt varmt.


Tipspromenaden från Nedre Stjärnevik lockade närmare 40 personer och den här gången var frågorna inte så svåra. Det handlade om texter i sommarsånger som vi alla känner väl

till. Även barnfrågorna var hämtade från kända sagor och figurer.


Framme vid grillplatsen hade det dukats upp med kaffe/te/saft och påsar med 7 sorters bakverk och alla lät sig väl smaka.

Tack till alla som bidragit med bakverken.


Med Yxern i bakgrunden med sol över blått vatten, en lätt bris i värmen, var det skönt att sitta ner och njuta av vår vackra natur.


Prisutdelning till vinnare av tipspromenaden och dragning av lotteriet följde.


Ett fyrfaldigt leve för vårt vackra fosterland och unison sång av vår nationalsång avslutade samlingen.


Stort tack till alla som kom och deltog

P1020732
P1020736
P1020738
P1020740
P1020742

VÅFFELSÖNDAGAR

I

BRANTESTAD SKOLA


Den 2:a, 16:e och 30:e juli anordnades våffelservering

i Brantestad skola. Vädret alla dagarna var så där lagom

att göra en utflykt för att kanske gå Naturrundan och avsluta med goda, nygräddade, frasiga våfflor. Eller bara komma och fika och få en trevlig stund med vänner och bekanta. 

Och evenemanget var välbesökt alla söndagarna

Med lite växlande sol och moln föredrog de flesta att sitta utomhus.

 Vårt nyuppbyggda partytält uppskattades och användes av många.

Någon Oxlunken kommer inte att arrangeras i år, men vi hoppas vi ses den 23:e september, då vi ordnar med en kvällsaktivitet.

VÄLKOMNA